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This fact sheet is for informational purposes only and is not 
intended to guarantee payment for services, all services billed to 
Medicare must meet Medical Necessity. The definition of "medically 
necessary" for Medicare purposes is located in Section 1862(a)(1)
(A) of the Social Security Act - Medical necessity (http://www.ssa.
gov/OP_Home/ssact/title18/1862.htm).

DISCLAIMER

CRITICAL CARE
FACT SHEET

CPT Codes

•	 CPT Code 99291 (Critical care, evaluation and 
management of the critically ill or critically injured patient; 
first 30-74 minutes)

•	 CPT Code 99292 (each additional 30 minutes, list 
separately in addition to code for primary service)

Definition

•	 The direct delivery by a physician(s) of medical care for  
a critically ill or criticallyinjured patient

•	 Critical illness or injury “acutely impairs one or more vital 
organ systems such that there is a high probability 
of imminent or life threatening deterioration in the 
patient’s condition”

Time Based Codes

•	 Time must be documented and includes the time spent 
evaluating, providing and managing care of the patient

•	 Time spent in activities that do not directly affect 
treatment of the patient (i.e., review of literature,  
teaching sessions) should not be included in the  
time for critical care

•	 Time spent providing and reviewing the following services 
is included in the time allowed for critical care:
-- Chest x-ray professional components (CPT codes 

71010, 71015 and 71020)
-- Interpretation of cardiac output measurements (CPT 

codes 93561 and 93562)
-- Blood draw (CPT code 36415)
-- Gastric intubation (CPT codes 43752 and 73753)
-- Pulse Oximetry (CPT codes 94760, 94761 and 94762)
-- Temporary transcutaneous pacing (CPT code 92953)
-- Ventilator Management (CPT codes 94002-924004, 

94660 and 94662)
-- Vascular access procedures (CPT codes 36000, 

36410, 36415, 36591 and 36600)
-- Blood Bases; ECGs (CPT code 99090 

•	 If documentation supports medical necessity but the 
amount of time is NOT documented; the service will be 
denied. It is a requirement that the time spent providing 
the care be documented.

•	 If documentation supports critical care but is less than 
30 minutes total in duration on a given calendar date, 
do not report the service as critical care. Use another 
appropriate E/M Code

Supporting Documentation

Critical care must be medically necessary; involve high 
complexity decision making

•	 Was the physician called to see the patient on an  
emergency basis?

•	 Does the physician’s note support evidence of threat of 
imminent deterioration of patient’s condition?

•	 Is the critical illness or injury acutely impairing one or 
more body systems?

•	 Was the physician’s services required to prevent further 
decline of a life threatening condition?

•	 Does the documentation indicate that an assessment of 
the patient and services of the physician were provided to 
support vital system function?

•	 Does the documentation support that the provider was 
either at bedside or immediately available?

•	 Family discussions may be considered part of the critical 
care time when documentation supports:
-- Patient is unable to participate in giving history
-- Discussions are related to determining medically 

necessary treatment decisions
-- A summary of the medical necessity and/or content  

of the discussion

Shared/Split with a  
Nonphysician Practitioner (NPP)

E/M services performed by both a physician and a qualified 
NPP of the same group practice (or employed by the same 
employer) cannot be reported as critical care service. Critical 
care services are reflective of the care and management 
of a critically ill or critically injured patient by an individual 
physician or qualified NPP for the specified reportable period 
of time. 
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DISCLAIMER

Critical Care Provided on  
Same Day as Another E/M Service

When critical care services are provided on the same date 
as an inpatient hospital or office/outpatient evaluation and 
management service (furnished earlier on the same date at 
which time the patient did not require critical care), both the 
critical care and the previous E/M service may be paid  
if documentation in the patient’s medical record supports  
the medical reasonableness and necessity of both services.

Palliative Care

Palliative care services CANNOT be submitted with critical 
care codes, as the palliative care does not meet the definition 
of critical care as stated above.

Global Surgery

•	 Critical Care should not be paid on the same calendar 
date the physician reports a procedure code with a global 
surgical period

•	 When critical care is billed with CPT modifier 25 the 
documentation must support both time and a service 
provided that is above pre-and/or post-operative care and 
associated with the procedure (applies to any procedure 
with 0, 10 or 90 day post-op period)
-- Only exceptions to this rule are CPR (CPT code 92950) 

and Insertion of Swanz-Ganz (CPT code 93503)

Teaching Physician & Critical Care

Teaching physician care must meet all criteria listed above 
along with the following:
1.	 Time teaching cannot be counted towards critical care
2.	 The documentation must support both the physician and 

resident were present for the critical care time billed 
3.	 A combination of the resident and physician’s 

documentation must support that critical care was 
necessary and the time billed was correct

4.	 Documentation must be acceptable for billing  
teaching physician services (Ref: Pub 100-4  
Chapter 12 section 100.1):  

-- Example: “Patient developed hypotension and 
hypoxia; I spent 45 minutes with the patient providing 
fluids, pressors, and oxygen. I reviewed the resident’s 
documentation and I agree with the resident’s 
assessment and plan of care.”

If all criteria are not met the claim will be denied as not 
medically necessary.

Reminders

All services ordered or rendered to Medicare 
beneficiaries must be signed. While orders 
for diagnostic tests do not have to be signed, 
either the order must have a signature or the 
intent to order the specific test must be clearly 
documented in the medical record, and that must 
be signed. One or the other must be signed.
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•	 Definition of critical care: section 30.6.12
•	 Critical care and another E/M service 

provided on the same date: section 
30.6.12.H

•	 Counting time and units: sections 30.6.12.E,  
F, and G

Signature Requirements and Attestation 
Statement  
http://www.cgsmedicare.com/kyb/claims/cert/
cert_Signature_Requirements.html 

•	 CMS Medicare Program Integrity Manual  
(Pub. 100-8), chapter 3, section 3.3.2.4,  
“Signature Requirements.” 

•	 MLN Matters article MM6698, “Signature 
Requirements for Medical Review
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